Cum functioneaza un server dedicat?

Published on

Chiar daca cel mai cunoscut tip de server este cel de gazduire web, in realitate exista mai multe tipuri de servere, ce indeplinesc diferite functii. In general, un server este un dispozitiv care, in functie de protocoalele si programele de care dispune, duce la capat cerintele altor masinarii sau a unor persoane pentru a indeplini anumite functii sau operatii. Cu toate acestea, cele mai cunoscute si mai complexe servere de uz general sunt cele de tip web, iar serverele dedicate sunt printre cele mai cautate.

Un server dedicat este un server folosit de un singur client si gazduieste de obicei toate site-urile acestuia. Pentru ca acest tip de server foloseste unui singur client, este si cea mai de incredere si cea mai stabila solutie de hosting. Spre deosebire de serverele shared, unde traficul unui site poate afecta un alt site de pe acelasi server, in cazul celui dedicat tot spatiul si intreaga latime de banda sunt disponibile pentru site-ul dumneavoastra. Se estimeaza ca, in cazul unui server shared, exista pana la 300 de site-uri si care duc o lupta acerba pentru resursele serverului.

Niste servere rapide dedicate sunt folositoare oricarui business care decide sa isi extinda afacerea si on-line. In cazul site-urilor mari, a magazinelor on-line sau a celor care detin date importante, un server dedicat este obligatoriu, insa si celelalte afaceri pot beneficia enorm de pe urma sa. Practic, ar trebui sa te gandesti sa apelezi la un server dedicat in primul rand daca afacerea despre care vorbim este principala ta sursa de venit, si daca fiecare minut in care site-ul tau nu este on-line este costisitor.

De asemenea, daca traficul de pe site atinge valori mult mai mari decat media in anumite conditii (fie de anotimp, fie din cauza evenimentelor social-culturale, etc.) sau daca sunt situatii in care ai nevoie urgenta de suport tehnic, ar trebui sa te gandesti la servere dedicate. Exista si situatii cand un site creste si se bucura de succes, in care e nevoie de mai multe beneficii cum ar fi modificari ale software-ului, backup sau securitate crescuta.

Cu servere dedicate, nu exista niciun risc ca site-ul sa raspunda greu la comenzi sau chiar sa nu mai fie afisat din cauza unui alt site gazduit pe acelasi server, cum se intampla destul de des in cazul hostingului shared. In plus, in cazul unui server dedicat beneficiati de protectie si securitate crescuta a datelor tot datorita exclusivitatii. Alte caracteristici apreciate ale serverelor dedicate sunt usurinta de a fi configurate in functie de specificatiile clientilor, dar si in functie de evolutia afacerii si a site-ului gazduit.

Daca sunteti in cautare de servere dedicate nu trebuie neaparat sa scoateti din buzunar sume foarte mari de bani. Costurile unui server dedicat sunt considerabile, insa beneficiile si calitatea sunt mai mult decat suficiente pentru a face sa merite investitia. Daca te gandesti la perioada in care se amortizeaza costurile si la profitul adus in companie, ai sa vezi ca cea mai mare parte de servere dedicate sunt ieftine.

To be informed of the latest articles, subscribe: